Produkty BIO – czym różnią się od zwykłych produktów?

produkty BIO i EKO

Żywność ekologiczna jest coraz chętniej kupowana o czym świadczyć może rosnąca z roku na rok sprzedaż tego typu produktów. Warto dowiedzieć się czym charakteryzują się produkty BIO.

Produkty BIO – co warto wiedzieć?

Zdrowe jedzenie jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie polega to tylko na dostarczaniu odpowiednich witamin oraz minerałów, ponieważ wiele uwagi należy poświęcić na to, aby wybrać produkty, które produkowane są zgodnie z założeniami ekologii. Warto nadmienić, że aby produkty kwalifikował się do grupy BIO lub EKO, musi być on przynajmniej w 95% wyprodukowany bez użycia chemii oraz pestycydów. Warto nadmienić, że można stosować naprzemiennie nazewnictwo EKO i BIO, a wszystko to wynika z prawa Unii Europejskiej. Każdy, kto chce poprawić swoją dietę, powinien włączyć do niej więcej tego typu produktów. Niezależnie od tego, jaki produkt BIO zostanie wybrany, można być pewnym tego, że na pewno przyczyni się to do poprawy diety. Czym charakteryzują się produkty BIO? Jak wiadomo, tego typu produkty muszą być produkowane zgodnie z zasadami, które wprost zabraniają stosowania chemii. W przypadku tej żywności najczęściej pochodzi ona z małych gospodarstw, gdzie wszelkie prace wykonywane są z dbałością o najmniejszy szczegół. W takich gospodarstwach rośliny są zbierane ręcznie, nie stosuje się oprysków, a chwasty również usuwane są mechanicznie. To właśnie dlatego, że rośliny wymagają więcej zaangażowania ze strony właścicieli gospodarstwa, są one odpowiednio droższe.

W tym dziale  Domowy ketchup z wyciskarki - bogactwo likopenu

Gdzie kupić produkty BIO?

Jak wiadomo, tego typu produkty dostępne są w wielu sklepach stacjonarnych oraz sieciowych. Aby rozpoznać produkt z tej kategorii, należy wybrać taki, który jest odpowiednio oznaczony. Może to być oznaczenie zielonym listkiem lub też gwiazdkami. Co ważne, tego typu produkty w sklepach stacjonarnych często poukładane są w specjalnych strefach nazywanych BIO/EKO. Warto włączyć do swojej diety coraz to większą ilość zdrowych i ekologicznych produktów, ponieważ jedzenie dostępne w marketach jest bardzo sztuczne i nie zawiera tak wielu ważnych minerałów czy też witamin, jak te wyprodukowane zgodnie z zasadami EKO. Warto nadmienić, że ekologiczne mogą być również produkty mięsne. Mogą to być jaja, pochodzące od kur z wolnego wybiegu czy też zwierzęta karmione naturalnymi składnikami, bez niezdrowych pasz zawierających antybiotyki oraz inne substancje leczące. Niezależnie od tego, który rodzaj produktu EKO zostanie wybrany, można być pewnym tego, że dieta będzie dużo lepsza. Osoby zainteresowane poprawą swojej diety powinny zrezygnować ze spożywania niezdrowych produktów, które dostępne są w niskich cenach w marketach. Tego typu produkty są bardzo przetworzone i jedzenie ich może być wręcz tragiczne w skutkach. Produkty EKO są odpowiednio droższe, jednakże wynika to z tego, że są one produkowane w mniejszych gospodarstwach, w których nie stosuje się chemii.

W tym dziale  Jak walczyć z łupieżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

obliczenia-bmi.pl