Chuda i bardzo zdrowa szynka

szynka z kurczaka

Coraz więcej osób wybiera dietę wegetariańską, Polacy nadal chętnie jedzą mięso i wędliny. Nadal kochamy tradycyjne smaki naszej kuchni, a takie nie istnieją bez smaku białej kiełbasy czy wędzonej szynki. Na śniadanie najczęściej zjadamy pożywne kanapki z wędliną. Dietetycy twierdzą, że warto wybierać zdrową szynkę z piersi z kurczaka.

Co nakładamy na kanapki? Królują wędliny: szynka z piersi z kurczaka i inne

Większość Polaków wybiera wędliny wieprzowe, a nieco mniej kupuje drób. Wieprzowina przez wieki była najpopularniejszym mięsem, które pojawiało się na polskich stołach. Drób jest uważany za bardziej neutralny w smaku. Najchętniej kupujemy szynki i polędwice, zwracając uwagę, by zawartość mięsa w wędlinie była jak najwyższa. Zależy nam na tym, by wędlina była smaczna i miała jak najmniej sztucznych dodatków czy poprawiaczy smaku. Chętnie wybieramy także szynkę z piersi z kurczaka, która jest delikatna w smaku i zawiera mało tłuszczu. Tego typu wędlinę chętnie zjadają również dzieci.

Dlaczego warto jeść szynkę z piersi z kurczaka?

Spośród wszystkich wędlin szynka z piersi z kurcząt jest najzdrowsza. Zawiera chude białko będące źródłem koenzymu Q10, który wspiera przemianę komórek skóry. Mięso z kurczaka zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, jest lekkostrawne i dostarcza mało tłuszczu, dlatego powszechnie poleca się je w żywieniu, szczególnie osób z delikatnym przewodem pokarmowym, np. dzieci i osób starszych. Dobrej jakości szynkę z piersi z kurczaka można podawać małym dzieciom. Tego typu wędlina zawiera mało tłuszczu, więc ma mało kalorii, co jest ważne dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. W związku z tym, jest zalecana także dla osób, które muszą kontrolować poziom złego cholesterolu.

W tym dziale  Nasza kuchnia: regionalne przysmaki, tradycyjne dania polskiej kuchni

Co zawiera mięso z kurczaka?

Mięso z kurczaka dostarcza witamin z grupy B, szczególnie B3 (niacyny) i B6 (pirydoksyny). Witamina B3 jest bardzo ważna dla organizmu, gdyż kontroluje procesy energetyczne w organizmie, uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów oraz w wytwarzaniu czerwonych krwinek, a także wpływa pozytywnie na układ nerwowy i kondycję psychiczną. Witamina B6 uczestniczy w tworzeniu wielu enzymów i hormonów oraz odpowiada za transport tlenu w organizmie. Ma wpływ na ciśnienie krwi, pracę serca, skurcze mięśni, zwiększa odporność organizmu i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. W szynce z piersi z kurczaka jest także cynk, selen, magnez i fosfor. Cynk znajduje się w około 200 enzymach, bierze udział w bardzo wielu procesach życiowych, m.in. mineralizacji kości, gojeniu się ran, pracy układu odpornościowego, wydzielaniu insuliny, regulowaniu ciśnienia krwi i pracy serca. Selen zaś jest konieczny do prawidłowego działania wielu enzymów. Poza tym, jest niezbędny dla właściwego funkcjonowania układu odpornościowego oraz tarczycy, pomaga w walce z depresją i przemęczeniem. Smaczna wędlina to ważny składnik kanapek. Wybierzmy szynkę z piersi z kurcząt, a będzie nie tylko pysznie, ale i zdrowo.


obliczenia-bmi.pl