Blendery – praktyczne zastosowanie w domu

Blender, urządzenie zaliczane do małego agd, którego we współczesnej kuchni nie może zabraknąć. Blendery mino niewielkich rozmiarów mają bardzo wszechstronne zastosowanie. Ułatwiają robienie ciast, sosów, koktajli, sałatek. Dlatego każda gospodyni prędzej czy później zawita do sklepu po zakup swojego małego kuchennego pomocnika.

Blender to urządzenie kuchenne miksujące oraz mieszające różne składniki. W sklepach znajdziemy blendery ręczne oraz kielichowe. Różnica polega przede wszystkim na sposobie ich wykorzystania. Blender kielichowy, który ma zazwyczaj większą moc niż ręczny, świetnie sprawdza się do przygotowywania posiłków na większą skalę, dla większej ilości osób, z większych produktów. Blender ręczny jest z kolei lepszym rozwiązaniem, gdy przygotowujemy danie czy napój tylko dla samych siebie, lub gdy chcemy zmiksować coś innym naczyniu niż misa blendera.

Duża moc małego urządzenia

Blendery, szczególnie ręczne, zajmują niewiele miejsca. A mimo to znajdują zastosowanie w przygotowaniu wielu różnych dań. Jednym z podstawowych zastosowań blendera, są koktajle owocowe. Wiele osób uwielbia owocowo mleczne napoje, na przykład z truskawek, bananów, malin, jagód, czy nawet pomarańczy. Furorę robią ostatnio również owocowe aksamitne koktajle typu smoothie ze zmiksowanym lodem, z mango czy arbuza. Kolejną grupą zastosowań, w których świetnie odnajdują się blendery, są zupy kremy. Z pomocą urządzenia możemy przygotować gładką zupę z dyni, brokuła, soczewicy, kalafiora, chłodnik ogórkowy i wiele wiele innych. Blender z powodzeniem zmiksuje wszystkie składniki tworząc pyszny posiłek. Ponadto możemy z jego pomocą stworzyć sosy i dipy, do mięs, ziemniaków, frytek, a nawet do dań serwowanych z grilla. Również przy śniadaniu czy kolacji możemy wykorzystać blender, świetne sprawdzi się bowiem do przygotowania różnych past to chleba i bułek, na przykład pasty jajecznej, z tuńczyka i innych. Ponadto blender wykorzystywany jest do siekania ziół, ziaren czy bakalii.

W tym dziale  Jaki wybrać jonizator powietrza do domu

Blender ręczny

Małe dla małego

Blender w domu szczególnie docenią młode matki. To jedno z tych urządzeń, które są szczególnie pomocne w przygotowaniu posiłków dla najmłodszych. Blendery z powodzeniem miksują warzywa i owoce na gładkie papki, dostosowane do możliwości jedzenia niemowlaków. Możemy z ich pomocą przygotowywać zupki jedno lub wielowarzywne – marchewkowe, buraczkowe, brokułowe, kalafiorowe, pomidorowe i wiele innych. Z pomocą blendera z łatwością zmiksujemy także owoce, które później możemy połączyć na przykład z kaszką na śniadanie. Owocowe przeciery, z owoców surowych, gotowanych czy podsmażonych można także wykorzystać, jako zdrowy dżemik na kanapkę, do naleśników, czy płatków. Blendery mogą również być wykorzystane do przygotowania soku. Wystarczy zmiksować ulubione owoce, na przykład kiwi, jabłko czy pomarańczę, ze smakowo pasującym warzywem, jak seler naciowy czy marchewka oraz odrobiną wody, żeby przygotować smaczny, pożywny napój. I wszystko to można zrobić ze świeżych, a więc najzdrowszych dla maluszków, owoców i warzyw.

 


obliczenia-bmi.pl