Pieczywo – dlaczego warto jeść i jakie wybierać?

pieczywo

Produkty zbożowe, to bardzo istotny element diety każdego z nas. Pośród nich znajduje się oczywiście pieczywo, którego powinniśmy jeść codziennie do 6 porcji, czyli 6 kromek. Jednak jaki chleb najlepiej kupować? Wybór jest duży, a w związku z tym warto dowiedzieć czegoś więcej o właściwościach dostępnego pieczywa.

Jakie są rodzaje pieczywa?

W sklepach i piekarniach możemy znaleźć różne rodzaje pieczywa. Nie zawsze wiemy co oznaczają jego nazwy. Tak naprawdę wszystko zależy od mąki, w związku z tym można wymienić przede wszystkim pieczywo pszenne, żytnie i pszenno-żytnie. Jednak przecież często spotykamy się również z określeniami razowy czy z pełnego przemiału, co to właściwie znaczy? One również dotyczą użytej mąki, a dokładniej sposobu jej obróbki – razowa została zmielona tylko jeden raz, a pełny przemiał oznacza wykorzystanie całych ziaren zbóż. Jeśli zostaną one grubo zmielone, to powstaje klasyczna mąka razowa. Z kolei jeśli część ziarna (bielmo) jest drobno zmielona, a część (zarodek, otręby) grubo, to otrzymujemy mąkę Grahama. W przypadku odrzucenia zewnętrznej warstwy ziaren oraz całkowitego rozdrobnienia bielma, powstaje mąka jasna.

Istnieją również chleby wypiekane z mąk niechlebowych, na przykład zrobionych z owsa, pszenżyta czy kukurydzy, które mogą stać się ciekawym urozmaiceniem naszego codziennego menu.

W tym dziale  Co zrobić, by nie wyglądać na zmęczonego?

Pieczywo można podzielić również ze względu na to, czy do procesu wyrastania użyte zostały drożdże czy zakwas. Na pewno łatwiej dostępne są chleby, które mają w swoim składzie drożdże, ewentualnie oba te składniki, bo wtedy po prostu szybciej rosną.

Jakie pieczywo warto jeść i dlaczego?

Kiedy wiemy już na czym polegają różnice pomiędzy oferowanymi przez sklepy i piekarnie chlebami oraz bułkami, łatwiej możemy się zdecydować co chcemy jeść. Nie ulega wątpliwości, że warto wybierać pieczywo pełnoziarniste lub graham. Poza tym chleb żytni jest lepszy niż pszenny. Z czego to wynika?

Mąka, która wytwarzana jest z całych ziaren – jądra, kiełków i łusek, zawiera więcej magnezu, żelaza, witamin z grupy B i błonnika, niż mąka jasna. W związku z tym wypiekane z niej chleby są bardziej wartościowe pod względem odżywczym. Wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu oraz przeciwdziałają chorobom układu krążenia i serca. Poza tym działają korzystnie na przyśpieszenie procesów przemiany materii i na dłużej zaspokajają głód. W związku z tym są polecane osobom, którym zależy na uzyskaniu lub utrzymaniu szczupłej sylwetki. Okazuje się więc, że pogląd głoszący, iż podczas diety odchudzającej nie należy jeść pieczywa, nie do końca jest słuszny.

Ponieważ chleby żytnie często wypiekane są z mąki razowej, w związku z tym to właśnie ten rodzaj pieczywa powinien królować na naszych stołach. Chociaż zdarzają się przypadki, kiedy lepiej wybrać jasną, pszenną bułkę. Dotyczy to na przykład sytuacji, gdy mamy problemy żołądkowe i powinniśmy spożywać produkty lekkostrawne.

W tym dziale  Twarz jest naszą wizytówką - jak zapewnić sobie odpowiednią pielęgnacje?

Pozostaje jeszcze pytanie czy lepiej wybierać chleby robione na drożdżach czy na zakwasie? Ten drugi rodzaj pieczywa wyrasta dzięki fermentacji ciasta, podczas której powstaje kwas mlekowy. Jego obecność w jelitach wpływa korzystnie na naszą naturalną florę bakteryjną i zapobiega namnażaniu się bakterii chorobotwórczych, a także poprawia procesy trawienne.

Istotne jest również to, że chleby na zakwasie dłużej pozostają świeże.

Każdy rodzaj pieczywa zawiera węglowodany, które są źródłem energii, tłuszcze pomagające w przyswajaniu witamin oraz białka – budulec naszych tkanek. Nie wyrzucajmy go z naszej diety.


obliczenia-bmi.pl