Pieczarki – jakie mają właściwości zdrowotne?

warzywa i pieczarki

Nie wszystkie osoby zdają sobie sprawę z właściwości zdrowotnych, jakie wykazują pieczarki.

Jakie wartości odżywcze posiadają pieczarki?

Grzyby te składają się z wody i zawierają ok. 22 g kalorii w 100 g. Oprócz tego są one bardzo bogate w witaminy z grupy: B, PP, B2, B5, D oraz C. Pierwiastki, jakie występują w tych grzybach to przede wszystkim:
– miedź
– selen
– fosfor
– potas
– cynk
Pieczarki (https://e-spar.com.pl/towar/pieczarki-luz/208549) posiadają również sporą ilość kwasu foliowego, a dzięki tym wszystkim właściwościom odżywczym są bardziej wartościowe dla organizmu niż np. pomidory.

Jakie właściwości zdrowotne mają pieczarki?

Do najkorzystniejszych właściwości, jakie zawierają pieczarki, możemy zaliczyć:
– obniżenie poziomu złego cholesterolu
– wydalanie kwasów żółciowych
– antynowotworowe
– zmniejszanie poziomu ciśnienia krwi
– obniżanie nadciśnienia tętniczego
– regulację zawartości glukozy

Ile jest wartości odżywczych w jednej szklance krojonych pieczarek?

Już spożycie ok. 70 g pieczarek dostarcza do organizmu niezbędne ilości właściwości odżywczych:
– białko – 2,17 g
– tłuszcz – 0,24 g
– węglowodany – 2,28 g
– błonnik – 0,70 g
– cukier – 1,39 g
– witamina C – 1,47 mg
– tłuszcze nasycone – 0,04 g
– tłuszcze wielonienasycone – 0,11 g
– tiamina – 0,06 mg
– niacyna – 2,53 mg
– pirydoksyna – 0,07 mg
– ryboflawina – 0,28 mg
– równoważnik folianów – 11,90 ug
– cholina – 12,11 mg
– kobalamina – 0,03 ug
– kwas pantotenowy – 1,05 mg
– kwas foliowy – 11,90 ug
– witamina E – 0,01 mg
– witamina D – 0,14 ug
– wapń – 2,10 mg
– żelazo – 0,35 mg
– magnez – 6,30 mg
– fosfor -60,2 mg
– potas – 223 mg
– sód – 3,50 mg
– cynk – 0,36 mg
– miedź – 0,22 mg
– mangan – 0,03 mg
– woda – 64,7 g

W tym dziale  Czy warto kupować produkty ekologiczne?

Zastosowanie pieczarek w kuchni

Pieczarki posiadają bardzo łagodny smak, dlatego są bardziej lubiane od grzybów przez niektóre osoby. Oprócz tego można je wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Grzyby te ze względu na swoje właściwości odżywcze mogą być doskonałym zamiennikiem mięsa.
Pieczarki są odpowiednie do:
– makaronu
– pizzy
– zapiekanek
– sosów
– jajek
– sałatek
– mięsa

Sposoby przygotowania pieczarek

1. Pieczarki duszone – do ich przygotowania będziemy potrzebować czosnku i masła. Pokrojone pieczarki w kostkę dusimy do miękkości pod przykryciem na małym ogniu w garnku, dodając czosnek oraz masło.
2. Pieczarki gotowane – wystarczy pokrojone w kostkę wrzucić do garnka wypełnionego wodą i gotować na średnim ogniu.
3. Pieczarki marynowane – do przygotowania tego rodzaju pieczarek będą nam potrzebne:
– ziele angielskie
– woda
– ocet winny
– cebula
Do słoika wkładamy pieczarki wraz z cebulą i zielem angielskim, następnie zalewamy je wodą z octem winnym i pasteryzujemy
4. Pieczarki surowe – doskonale nadają się do kanapek oraz sałatek, wystarczy przyprawić je delikatnie solą i pieprzem
5. Grillowane pieczarki – doskonale nadają się jako dodatek do potraw mięsnych oraz warzywnych, jak również świetnie smakują np. w szaszłyku.

Jak możemy zauważyć, pieczarki posiadają bardzo dużo cennych właściwości, dlatego warto spożywać je chociaż dwa razy w tygodniu.

W tym dziale  Nasza kuchnia: regionalne przysmaki, tradycyjne dania polskiej kuchni

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

obliczenia-bmi.pl