Soki z owoców i ich wpływ na ludzkie zdrowie.

Sok owocowy

Sok jest to niezwykle ogólne pojęcie pod którym kryje się bardzo mnogość produktów o różnym smaku, składzie i sposobie przyrządzania. Niestety nie każdy wyrób z tej kategorii ma właściwy wpływ na ludzkie zdrowie. Najwartościowszym produktem jest świeżo wyciśnięty sok z owoców. Jest on doskonałym elementem uzupełniającym zdrową dietę, zawierającym dużo witamin i wartości odżywczych.

Jakie wyróżniamy rodzaje soków z owoców?

Wyróżniamy podział soków z owoców ze względu na: rodzaj wykorzystywanego surowca czyli soki warzywne, owocowe lub warzywno-owocowe; rodzaj półproduktu – soki odtworzone z zagęszczonego przecieru lub soki bezpośrednie określane jako „świeże”; obróbkę termiczną czyli soki pasteryzowane, które mają dłuższy okres przydatności do spożycia oraz niepasteryzowane tzw. soki jednodniowe; wygląd i konsystencję – soki klarowne, naturalnie mętne oraz przecierowe.

Jakie są zalety picia soków z owoców?

Świeżo wyciskane soki z owoców to bardzo skuteczny i szybki sposób dostarczenia witamin, minerałów i innych enzymów do ludzkiego organizmu. Już w ciągu 15 minut od zażycia soku organizm może używać zawartych w nim substancji, jako budulca dla odtworzenia nowych zdrowych komórek. Świeżo wyciskany sok z owoców bardzo dobrze alkalizują ludzki organizm. Jest to niezwykle istotne dla osób, które prowadzą siedzący tryb życia, nieposiadających zbilansowanej diety lub żyjących w stresie.

W tym dziale  Zioła – ich właściwości i zastosowanie

Zalety picia soków

Regularne picie świeżo wyciskanych soków jest niczym paliwo dla ludzkiego organizmu i bardzo wzmacnia system immunologiczny człowieka. Taki dopływ minerałów i witamin sprawia, że człowiek będzie niezwykle odporny na wszelakie przeziębienia, grypy, kaszle i inne dolegliwości związane z układem odpornościowym. Sok z owoców posiada właściwości lecznicze ponieważ wchodzi w skład wielu protokołów naturalnie leczących i zapobiegających różnorakim chorobom w tym nowotworom. Świeżo wyciśnięty sok przeciwdziała tyciu spowodowanemu obżarstwem oraz napadami wilczego głodu.

Jakie minerały zawierają soki z owoców?

Owoce zawierają wiele odżywczych minerałów, np. błonnik posiadający właściwości oczyszczający, obniża cholesterol oraz zmniejsza uczucie głodu. W świeżych sokach z owoców znajdują się minerały, witaminy, kwasy tłuszczowe, węglowodany, białka i wiele innych odżywczych minerałów. Sok z owoców może wspomagać leczenie oraz zwalczać różne dolegliwości takie jak zmęczenie, stres, osłabienie, brak koncentracji, bóle mięśni oraz ogólne, złe samopoczucie.

Kwasy owocowe zawarte np. w jabłkach, winogronach lub truskawkach neutralizują toksyny w wysoko przetworzonej żywności. W soku z ananasa występuje bromelaina, wykorzystywana w leczeniu artretyzmu. Zawarte w sokach z owoców enzymy wspomagają układ trawienny oraz biorą udział w przetwarzaniu spożytego pokarmu.

Jakie są różnice między sokiem z kartonu, a sokiem z wyciskarki?

Wartości odżywcze oraz siła energetyczna jest dużo wyższa w świeżo wyciskanych sokach, niż w sokach z kartonu. Świeży sok z wyciskarki nie zawiera konserwantów oraz barwników. Najczęściej soki z kartonów są sztucznie dosładzane oraz rozcieńczane wodą. Zazwyczaj są pasteryzowane w wysokiej temperaturze, która zabija dobroczynne składniki. Powszechną praktyką jest wytwarzanie soków w kartonie z tzw. spadów czyli owoców uszkodzonych i nadgniłych, które nie zostały zakwalifikowane do normalnej sprzedaży. Należy zwracać uwagę na skład soku w kartonie, ponieważ mogą być one niskiej jakości oraz zawierać szkodliwe zanieczyszczenia.

W tym dziale  Zioła – ich właściwości i zastosowanie

obliczenia-bmi.pl