Savoir-vivre na stole

Savoir-vivre

Nawet najsmaczniejsze jedzenie będzie smakowało nijako, jeśli nie zadbamy o estetykę jego podania. Z pozoru zwykłe danie będzie wyglądać olśniewająco, gdy podamy ja na eleganckiej zastawie. Potrzebny będzie ładny obrus, szklanki, kieliszki, talerze. Przydadzą się także efektowne sztućce obiadowe, które staną się przysłowiową kropką nad i. Co najważniejsze, wszystko trzeba odpowiednio ułożyć.

Czym jest zastawa stołowa?

W skład zastawy stołowej wchodzą naczynia oraz sztućce obiadowe i deserowe, których używamy podczas spożywania posiłków. Tworzy ją wiele elementów, czyli szklanki, talerze, filiżanki, misy, sosjerki, pucharki do lodów, salaterki, półmiski, cukiernice, dzbanki, kieliszki oraz sztućce obiadowe i deserowe. Każdy z nich ma swoją funkcję, która jest zgodna z podstawowymi zasadami savoir-vivre. Zasady te są niezmienne od wielu lat. Dla przykładu, czerwone wino należy podawać w kieliszkach o szerokiej czaszy i nieco krótszej nóżce niż w przypadku białego wina. Materiał, z którego wykonane są naczynia przeznaczone wyłącznie do jedzenia, powinien być twardszy niż ten, z które zrobione jest szkło podawane do posiłków. Sztućce obiadowe, których używamy najczęściej, powinny być wykonane ze stali nierdzewnej.

Jak prawidłowo nakryć stół?

Prawidłowo nakryty stół świadczy o znajomości zasad dobrego zachowania. Serwis obiadowy zawiera sztućce obiadowe, które składają się z łyżki do zupy, noża i widelca oraz małej łyżeczki. Jest to podstawowy zestaw konieczny do pierwszego i drugiego dania. Przy talerzu rzadziej układa się sztućce do ryb i owoców morza. Przydają się także sztućce do makaronów, czyli długi widelec z trzema zębami i okrągła łyżka, która jest większa od tej do zupy. Sztućce do serów zaś to zestaw szpikulcowych noży o różnej wielkości.

W tym dziale  Zakupy z dostawą do domu

Jak należy układać sztućce obiadowe?

Podając sztućce do posiłku, należy je odpowiednio ułożyć. Obecnie popularne jest wkładanie sztućców do kieszonki, którą robi się z lnianej serwetki. Jeśli chcemy być wierni klasyce, ułóżmy sztućce zgodnie z zasadami etykiety stołowej. Układa się je w kierunku od wewnątrz do zewnątrz. Najbliżej talerza powinny zatem znaleźć się noże, łyżka do zupy oraz widelec, które nazywa się sztućcami obiadowymi. Pierwsze dwa elementy układamy po prawej stronie, a trzeci po lewej. Wszelkie deserowe sztućce kładziemy nad talerzem. Trzonek łyżeczki powinien być zwrócony w prawą stronę, a widelczyka w lewą. Kieliszek na napój powinien stać nieco nad czubkiem noża. Takie ułożenie zastawy stołowej z świadczy o znajomości dobrych manier i szacunku do gości.

Każdy nas z przyjemnością zje posiłek przy pięknie zastawionym stole. Ładne talerze, szklanki, kieliszki i lśniące sztućce obiadowe zachęcają do jedzenia. W wiecznym zabieganiu warto znaleźć czas na celebrowanie ładnie podanych posiłków.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

obliczenia-bmi.pl